Or fi si horros stories,dar cele mai multe pe care le cunosc eu sunt cele din medicina de stat.
Serviciu social? Ce inseamna asta? O sa va spun eu c e inseamna. Un cunoscut suferea de o afectiune cardiaca. Operatia costa in Germania peste 150000 de euro. El decarteaza in sistemul social mai mult decat decartez eu (atat in cifre absolute cat si in procente), cu toate ca veniturile sale sunt mai mici si sunt impozitate mult mai brutal in UE decat ale mele in SUA. Ei bine a fost pus pe o lista de asteptare estimarea fiind ca ii va veni randul in aproximativ 18 luni, chiar daca chestia aia a lui il putea rapune oricand. In final s-a imprumutat, a primit bani de la prieteni, s-a umilit si a facut o campanie de strangere de fonduri si a reusit sa-si faca operatia. Se pare ca problema e rezolvata. El in schimb e indatorat pana peste cap si a mai si trecut prin umilinte greu de imaginat cu toate ca a platit sistemului de stat de i-a sarit basca fara a fi beneficiat de mare lucru. Daca platea la o asigurare privata din SUA jumatate din banii pe care-i plateste in Germania inn sistemul de stat era acoperita orice interventie pana la $5 milioane. Adica isi putea face operatia aia de peste 30 de ori fara nici o lista de asteptare.
Un alt exemplu. In Gemania omul are dreptul sa renunte la asigurarea medicala de stat si sa-si faca o asigurare privata daca are venituri anuale de peste 50000 de euro. Cam 8%(cifrele sunt de acum cativa ani) din germani isi permit asta. Daca serviciile de sanatate europene sunt asa de grozave, cum de mai supravietuiesc cele private care sunt mai scumpe ca cele din SUA si ofera servicii mai restranse tocmai pentru ca sunt prea putini asigurati? De ce oare trebuie sa se impuna o limita de venituri minime celor ce vor sa renunte la asigurarea de stat?!
Sa va mai spun un secret: Nu exista servicii medicale gratis. Exista doar servicii pe care vi le platesc altii. Cand eram in Romania vi le plateam eu de exemplu. Nu am nimic impotriva dumneavoastra, dar ar fi frumos sa platiti din munca dumneavoastra ceea ce consumati. Ce parere aveti?
In ce priveste extractia de $2000 foarte probabil ca daca respectivul n-a avut o asigurare dentara, cam atata l-o fi costat. Trebuie platit dentistul, cabinetul aparatura, restul personalului. Nu ma indoiesc ca acolo se ajunge. Daca insa isi scotea maseaua in Zimbabwe il costa sigur de vreom 200 de ori mai ieftin . Si care ar fi fost solutia?! Sa i platesc eu o parte din cei $2000? Pai daca i se pare scump, de ce nu iese pe strada sa stranga fodnrui de la oamenii caritabili? Aaaa! Am inteles! Ii e rusine sa cerseasca. Insa in acelasi timp are constiinta impacata daca statul imi zmulge mie si altora din buzunare banii cu care sa-i plateasca serviciile sale. Banii astia nu-i e rusine sa-i cheltuie. N-asa?
Treaba e simpla: Aluia care plateste nu-i prea prieste sistemul de stat. El insa are optiunea sa plece si sa nu mai plateasca mai nimic altora. Asta e cazul meu. Celui ce incaseaza fara sa plateasca mai nimic si care traieste cu impresia ca statul ia banii din pomi ca sa plateasca sistemul medical, evident ca sistemul medical de stat ii prieste de minune, numai ca trebuie sa fie sigur ca va fi intotdeauna cine sa decarteze. iar astia se imputineaza, pentru ca asa cum zicea Margareth Thatcher (citat aproximativ) “Marea problema a socialistilor e ca intotdeauna banii altora se termina pana la urma”.
Cat despre jurmatul lui Hippocrat, suna frumos, dar nucred ca exista medic pe lumea asta care sanu primeasca bani pentur exercitarea meseriei sale. sa inteleg ca coti cei ce accepta o leafa de la stat sau de la clinica privata incalca juramantul lui Hippocrate?